I helgen som var var vi upp till Malung på en blixtvisit för att fira min far som fyllde år. Vi åt surströmming. Kräftsoppa och korv serverades för de som inte åt surströmming. Vin och drinkar, skratt och sol, kusiner och gråt. Men mycket lyckat var det ändå.

Innan maten serverades var det fruktstund ute i solen på morfars och mormors pooldäck.

Sen när det blev dags att öppna surströmmningsburkarna så blev det lite protester för lukten och lilla Jill frågade vem som pruttat vid matbordet ;-P

Men sen så blev det tårta och lite gladare miner bland barnen.Sen blev det natta och nästa morgon åkte vi hem till Forshaga för att säga hejdå till farfar och farmor som drog iväg tillbaka till Chile och blir borta till februari/mars.

TJING!
 
Fick en fin liten reklam i lådan. Den fantastiska duken som du slänger in i tvättmaskinen tillsammans med all tvätt. Den är såååå oooootroligt bra att du bara kan blanda hej vilt i tvättmaskinen med färger. Rött och vitt, ingen fara.

ALDRIG!!! Tänkte jag. Tror jag inte en sekund på. Men jag ska offra ett par fina, vita strumpor för att bevisa att skiten inte fungerar. Upp till bevis! Jag raffsade ihop allt rött och rosa jag kunde hitta i huset. Knölade in ett par vita strumpor och så den FANTASTISKA duken! ;-P
 


All överskottsfärg skulle sätta sig i duken istället för att färga det vita dass-rosa. Och mycket riktigt. Den lilla fantastiska duken sög allt åt sig all färg den kunde hitta i maskinen. Helt fantastiskt!
Men dra mig baklänges att det fungerade att hålla de vita strumporna vita.


Syns inte jättetydligt på kort. Men strumporna ÄR lätt rosa. Så till Dr. Beckmann säger jag bara. Den här duken duger bara att torka sig i arslet med!

Så, då var det överbevisat!


Igår kom älsklingen hem med en helt underbar present. En batteridriven jacka. Med värme i....

Filippa rider ju som många redan vet. Och ni som någongång stått i ett ridhus på vintern vet hur kallt det kan vara. De rider oavsett väder ner till ungefär minus 17. Det är kallt. Jag lovar er!! Att vara hockeyförälder och stå i en uppvärmd ishall är inget jämfört med detta.

Sen hör ju till saken att man inte kan hoppa rent, veva i armarna och göra åkarbrasor. Det kan skrämma hästarna.

Men nu blir det nog betydligt behagligare att stå stilla i stallet då jag fått en jacka med inbyggd värme som drivs på batteri.

Tack, älskling! :-D

Henrik har lånat ett luftgevär av en kompis. Det är tänkt att han skall ha det till lite nöje i helgen. Vi tog med oss barnen upp till kullen vid lekparken för att skjuta loss lite.

Henrik hade gjort iordning tavlor i rostfritt stål att skjuta på. Vi hade med oss tomma PET-flaskor och så kom grannen med en skottkärra full i äpplen som fick bli målen att skjuta på. Äpplena alltså, varken grannen eller skottkärran fick sig en skottsalva. ;-P Båda barnen lyckades också träffa. Duktiga skjutgener finns det i blodet.

Kan tänka mig att det finns många föräldrar där ute som muttrar ett och annat ord för att man skjuter med barnen. Men vi ser inga problem med det. Vi lär dom handskas med det, förstå innebörden med att handskas med vapen och lära sig vett och etikett. Aldrig sikta mot någon. Aldrig flamsa runt och springa runt någon som skjuter. Och massa annat. Då kanske de kan en del om de vill med morfar ut på jakt så småningom. För då måste man kunna lite vett!
Barnen fick varsin slant av farmor och farfar. De valde att handla varsitt akvarium att ha på sina rum med lite fiskar i. Pengarna räckte till uppstart av en egen oas. Men det skall fyllas på med lite mer fiskar så småningom. Men barnen är överlyckliga och jag sitter mer än gärna och tittar på akvarierna. Det är rogivande.


Adams akvarium där han valde vitt grus och en dödskallegrotta.

Till sitt akvarium valde Adam bestämt att han skulle ha en kampfisk, en blå! Sen valde han till några gula. Fråga mig inte vad. Jag kan inget om fiskar. Jag vet hur fryst torsk och lax ser ut. Och levande abborrar och gäddor. Men där slutar kunskapen om fisk ;-P


Här är Adams kampfisk, Lollo! I bakgrunden ser man de gula fiskarna. Som tydligen föder LEVANDE ungar. Se där! Ännu något nytt att lära. Trodde fiskar bara lade ägg/rom. Men det ska tydligen komma ut levande ungar :-OHär har vi Filippas akvarium. Hon valde blåvitt grus och en dödskalle.

Filippa ville precis som storebror också ha en kampfis. Hon valde med omsorg och hittade till slut den som var finast, enligt henne själv.


Här är Filippas kampfisk som fick namnet Teo.

Till sitt akvarium valde hon inga gula fiskar utan svarta, som också får levande ungar. Man ser de på bilden på hennes akvarium. Så när de börjar föröka sig så kan vi helt enkelt fylla på både Adams och Filippas akvarium med både svart och gula fiskar.

Nu har jag fått så mycket information och en lååååång lektion på djuraffären om hur allt ska gå till. Sen ska vi se hur bra vi lyckas!?

En allt vanligare syn här hemma. Lillasyster har en lös tand i underkäken, den första lösa. Det kan tydligen inte gå tillräckligt fort så man måste hjälpa den på traven.

Vicka, vicka, vicka....

Det är nästan så att saliven rinner efter fingrarna ;-P

...getingstick!! :-(

Har klarat mig hela sommaren. Men idag bär jag hämtade Filippa på skolan satte en geting sig på min hals strax nedanför halsbandet. Visste inte då att det var en geting. Bara den där äckliga känslan att något kryper på mig. Tog handen och skulle birsta undan!

AJ! Satan! Vad det brann till!

Hur det nu gick till så satt gadden och halva getingröven kvar i halsen på mig. Där fick det lilla svinet.

Det blev en liten biologilektion för barnen på skolan som ville kolla på gadden och stickmärket. Nu sitter jag här med ett pulserande bett och tycker synd om mig själv.

Idag är det första riktiga heldagen på skola för barnen. De var väldigt glada att få åka till skolan idag.

Själv är jag ledig och vet inte riktigt vad man ska göra. Sitter själv här hemma. Har en sprängande huvudvärk som inte vill släppa. Så det får nog snart bli en värktablett och sen en vals med dammsugaren. Filippa skall hämtas kl 11.00 och Adam 13.30. Så det blir till att dra igång här hemma om jag ska få något gjort!

Ikväll är det ridning för Filippas del. Få se vad resten av dagen har att bjuda på. Nu ska jag göra lite nytta här hemma!

TJING!
Idag har jag betalat in startavgiften för Lidingöloppet 15 kilometer.

Hoppsan!

Har löptränat en del så det kommer nog att gå bra. När jag sprang Lidingö tjejlopp hade jag endast sprungit totalt 5 kilometer och tog mig runt. Nu har jag flera mil i benen så det borde inta vara något problem. Men målet är under två timmar. ;-P

Jag springer inte snabbt, så är det!

Men det är nog det jag fruktar mest av halvklassikern. Att simma gick bra, trots att är jag rädd för vatten, men det här kommer att bli jobbigt, JOBBIGT!

Till Filippas stora fröjd är ridtorsdagarna tillbaka. Uteritt med trav i ridhuset. LYCKA!

Då Henrik jobbade borta myste jag och barnen ihop oss i dubbelsängen igår kväll. Vi låg och pratade och kom in på hajar, valar och till slut kattfisk.

Barnen undrade hur en kattfisk såg ut så vi googlade runt bland bilderna. Gissa om vi fick oss ett gott skratt. Barnen kiknade av skratt. Inte riktigt vad de/jag väntade...

Febern rusade på Filippa och nådde kulmen med hela 40.9 innan den började dala och ge med sig. Natten mellan lördag och söndag var första natten hon sov hela natten. Men så fort hon vaknade grät hon för smärtan i benet. Hela söndagen höll smärtan i sig.

Det är allt typiskt nu när man ska börja jobba tänkte jag att man får vara hemma med en liten tjej som knappt kan gå. Natten till idag sov hon också hela dagen och hon fick välja själv imorse om hon orkade med att leka på fritids med sitt onda ben eller inte.

Svaret var givet, hon skulle till fritids! Basta!

Hon fick med sig Alvedon ifall smärtan skulle bli olidlig, vilken hon även tagit på fritids idag. Men för övrigt verkar dagen ha gått över förväntan. Får vänta och se hur natten blir nu när hon lekt en hel dag. Kanske får jätteont inatt.

Just nu är hon med farfar och farmor på en tur till Skåre för att hälsa på bekanta som har en son som är ett år yngre än Filippa. Adam han ligger i sängen klar för kvällen och maken är ute på lite uppdrag. 

Har helt enkelt lite ensamtid just nu.


Storebror, håll mig i handen!
Var till vårdcentralen igår med Filippa och de kunde inte finna något fel på knäet. De tog en snabbsänka som var något förhöjd och rekommenderade Ipren kombinerat med Alvedon för att se om de kan vara en inflammation i knäet.

Glad att de inte fann något, besviken för att inte få "hjälp". Men tänkte att det vänder nog. Sen kom kvällen och vi blandade medicinerna och Filippa somnade nöjd efter en timme. YES! tänkte jag! Och hon sov som en stock i tre timmar. Sen var helvetet igång igen. Hon gråter trots att hon slumrar, rör benen oroligt och vrider sig av smärta. Jag har sovit som en kratta! 

En timme efter att hon tagit smärtstillande så mår hon ok. Men den går ur lika fort som den verkar. Så ungefär två timmar blir hon smärtfri och kan sova någorlunda. Måtte det vända till natten för på måndag är semestern slut och allt ska återgå till det normala. Jobb och fritids skall fungera. Och det gör det inte om man inte får sova :-(

Imorse kunde man se en antydan till lite mer svullnad på det onda knäet. Bara att vänta och se!

När jag hämtade Filippa i onsdags på fritids lekte de med rockringar. Dom hade dom runt fötterna och sprang. Sen kom en större tjej och satte sin fot på rockringen så att Filippa stöp handlöst ned med knäet i backen. Har haft ont sedan dess och gnällt på att hon inte kan gå på benet riktigt. 

Första natten hemma så låg hon och smågnölade men somnade om med jämna mellanrum. Morgonen därpå så kunde hon inte gå själv när vi skulle till frisören. Jag fick bära henna. Sen kom febern, 39,6 hade hon inom loppet av någon timme.

Aha! tänkte jag. Hon har förmodligen känt av febern i lederna (som jag gör). Så igår hade hon ont i pannan, magen och knäet. Pannan och magen gick över när hon fick alvedon till natten men knäet fortsatte att göra ont, mycket ont.

Sen kom natten! Varför blir allt värre till natten? Jag sa godnatt till resten av familjen och kröp ner hos Filippa. Hon har fått Alvedon var 3:e timme (jag vet att det är tätare än rekommenderat) Men hon somnade inte förrän runt 4 imorse första gången. Då var jag mer död än levande. Men då somnade hon av ren utmattning. Sov oroligt och grät i sömnen vaknade runt 5.30 när Henrik gick upp på jobb. Då sattes en film på som hon tittade på. När den var slut runt 7 på morgonen somnade hon igen och sov till 8.30. Och gråter fortfarande till och från för smärtan i knäet.

Det är fredag och jag ser inte fram mot helgen. Så jag ringde vårdcentralen för att kunna utesluta någon skada. Hon är varken svullen eller blå på knäet. Vi fick tid 13.45 sen får vi se vad som händer. Dom pratade om senor och muskler och sprickor i skelettet. :-/

Men jag är trött och inte på humör idag. Idag blir det en dag med mycket kaffe för att hålla mig på benen.


Vår sjuka (skadade) prinsessa!

Nu inför skolstart så blev det dags för klippning på båda barnen. Adam godkände att bli lite kortare i nacken och att luggen toppades. Men luggen skulle vara kvar. Kul när han som inte bryr sig om speciellt mycket vet vad han vill med håret.

Sen när det var Filippas tur skulle hon först klippa sig kort. Panik!! Frisören borstade håret en stund, då ångrade sig Filippa. Tur var väl det. Sen ville hon kanske ha en lugg. Men nej. Hon kunde väl bara klippa topparna till slut. Mamma och frisör lyckliga!!

Men fina blev dom! Älsklingarna mina!

I dagarna tre har det inskolatspå dagis. Måndag hälsade vi på i två timmar. Tisdag var vi där mellan nio och ett, åt lunch och fick med en ny klasskompis hem.

Idag onsdag börjades dagen med att Filippa utbrister: "Men mamma! Måste du ha dom där fula strumporna på dig!?!?! Kan du inte byta!?" Oj, oj, oj var ska detta sluta. Hon är sex år och börjar redan ha åsikter om hur jag klär mig! ;-P (Kan tilllägga att det var sådana där "ballerinastrumpor"). Idag var jag med i ungefär 1,5 timme innan Filippa sa: "Nu får du gå, mamma"

Jag åkte hem och jag uträttade massa saker som skulle göras nu när semestern lider mot sitt slut, fikade med en kompis och jag och Adam åt myslunch ihop. Han fick välja fritt och valde friterade räkor, ris och sötsur sås.

Åkte tillbaka till skolan klockan tre och hämtade Filippa. Dagen hade gått hur bra som helst, massa nya kompisar och hon kom överens med en annan ny klasskompis att de skulle leka torsdag eller fredag.

Nu i helgen måste det införskaffas lite saker inför skolstart. Sen på måndag börjar jag jobba och då rullar fritids på. Sen börjar skolan den 22 augusti!


Vår STORA tjej som ääääntligeeeeen har fått börja på skolan!

Det är tur att någon gör mig sällskap när jag hänger tvätt. Men hade nog hellre varit utan detta sällskap ;-P

Så det sista fotot i denna utmaning är bilden på mina barns tandborstar.