Barnkalas

0kommentarer

Tänk dig ett pastellskimrande barnkalas med glitter och glamour. Med ljuvliga cakepops och cupcakes med frosting i matchande färger. Och strössel i samma nyanser. Banderoller, ballonger och servetter ur samma färgskala. 

Ser du det framför dig?

Jo, lägg till lite fin bakgrundsmusik i harmoniskt klingande toner. Glad mamma, glad pappa. Naturligtvis i samma färgton som kalaset. Leende på allas läppar. Instämmande nickar. 

Ser du det nu då? Idyllen?!

Äh, vad tusan. Varför inte lägga till pojken med det vattenkammade håret och flugan i kalasfärgen eller flickan med det lockiga håret och rosetten i håret och klänningslivet i kalasfärg. 

Nu måste du se det perfekta kalaset framför dig! Tänk dig harmonin...

...BAH!...

Tänk om!

Idag har vi, handbollen, varit ansvariga för minidiscot i Forshaga. Det var som jordens största, icke idylliska barnkalas med 85 sockerstinna och överenergiska barn i åldrarna 6-10 år. Inget gick i pastellfärg, inte en enda unge var vattenkammad. Inte efter 15 minuter i alla fall. Rosetterna satt på sniskan, håret var tovigt och svettigt. Klänningslivet dränkt i Cola eller Fanta. I vissa fall både och. Någon god, röd, kladdig godis hängde uti hårtopparna. Choklad på fingrarna och ansiktet, läskkladdiga golv med intrampat chips. Tårrandiga ansikten, en del med utsmetad mascara, blodiga fingrar, knän och pannor. 

Föreställ er att dessa barn delas in i olika bisvärmar där de rör sig i grupp. Du hör dom på avstånd och surret bara ökar. Du ser när de passerar dig i en svärm där skjortor, klänningar och hår fladdrar i vinden med en ljudstyrka på 100 dB som sedan tonar bort när de når de bortre delarna av lokalen. Sen vänder de och kommer tillbaka. 


I fyra timmar har vi stått med hjärtat i halsgropen. Kramat och tröstat, blåst och plåstrat om. Ringt föräldrar och torkat tårar. Men det här ÄR idyllen. För barn. Den som har smutsigast strumpor eller mest socker mellan fingrarna när den åker hem har haft roligast. 

Är grymt imponerad över dessa ungar. Hoppas de somnar gott inatt. 

Jag lämnade "kalaset" efter fyra timmar med sockerfria fingrar, rena strumpor, mascara och tårar på axeln, blod på byxan, tinnitus i örat och huvudvärk i huvudet. 

Nu ska jag duscha och krypa ner mellan lakanen. Drömmer jag så blir det om godis, läsk och barn. 

Kommentera

Publiceras ej