Har mailat en del företag som vill vara med och sponsra barnen i Afrika med lite nödvändiga saker för att kunna sköta sin munhälsa.

Och gensvar har vi fått. Värmer hjärtat att det finns några i detta penningtörstande, vinststrävande samhälle som vill dela med sig gratis.

Det är Wrigley´s Extra, Colgate och folktandvården i Bengtsfors skänkte GUM-tandborstar.

Detta tackar vi för. Nu gäller det bara att få ner det i resväskorna. Så mycket som bara får plats!
Nu är det slutspurt för denna närträff på Karlstad universitet. Tre dagar kvar med massa statistik och annat inför kommande C-uppsats. Nästa gång jag ska till universitetet bli i maj när vi ska ha hjärt-lungräddning och den stora slutliga kliniska tentan. Blir nervös bara jag tänker på den!

Nu blir det stan och Ikea innan jag drar vidare till universitetet och bänkar mig i föreläsningssalen kl 13.00

TJING!

Ja idag fyller man år. Hela 33 år. Ungefär halvvägs till pension och inte ens färdigutbildad. Pressen ökar!

Födelsedagen firades redan igår då dagen idag skulle fyllas med så mycket annat. Svärföräldrarna kom upp på fika och av dom fick jag en stor underbar bukett med tulpaner. Ett riktigt vårtecken. Jag fick även lite godis och en pengagåva. Otroligt vänligt, alldeles för mycket och jag är väldigt tacksam. Tack och kram till er!!

Av barnen och älsklingen fick jag en iPhone 4 med en laddare att ha i köket. En massa smussel och barnen hade gömt paketen inne på sina rum och lyckats hålla ganska tyst om det. De har berättat att det fanns paket men inte talat om vad som fanns i. Duktigt för att vara barn!


Hur ska jag nu kunna koncentrera mig på att plugga. När man bara vill sitta och pilla på telefonen.

Inatt fick jag sova ensam i vår stora säng. Henrik lade sig hos Filippa som har en tendens till att vakna på nätterna. Så jag fick sova hela natten. Sen fick jag sovmorgon till strax innan åtta då hela familjen kom upp och sjöng för mig. Fick kaffe och bulle på säng. Hela familjen låg i vår säng och åt bullar och myste. Inte ofta det händer. Skulle egentligen göra det oftare. Men det är kanske det som gör det så speciellt, att man gör det sällan.

Och tänka sig att jag fick ett till paket på morgonen. Jag ÄR bortskämd. Fick en ny elvisp. Min gamla hade gått sönder. När man vispade smet med den kändes det som om man höll på att bila upp ett betonggolv. Händerna var helt bortdomnade efter fem minuters vispande. Men nu är det slut på det!Tack och hej från en lycklig 33-åring utan åldersnojjor!
Denna vecka har det varit  fullt upp. Närträff de första dagarna, sen började seminariet och då utbröt magsjukan. Missade en dag och får nog göra någon uppgift istället.

Nu verkar det som om magsjukan dragit vidare. Ingen mer har insjuknat.

Nu i veckan startade kursen Odontologi IV, den kommer att bli rejält tuff. Bettfysiologi med tillhörande muskler och växelbett. Ska försöka att plugga så mycket som möjligt innan vi drar till Afrika.

Nu idag står ridning med Filippa på schemat. Sen ska Adam på barnkalas på eftermiddagen. Slappa och ta det lugnt för att ladda batterierna inför de kommande tre dagarna på universitetet. Nu startar C-uppsatsen på allvar. Vi skall få utbildning i ett dataprogram och lära oss mer om statistik. Skojsigt ;-P
Så där ja!

Naglarna är nedklippta, ringar och armband avplockade och lagda på hyllan, tredje tvättmaskinen igång. Tvätt på tork i hela huset, luktar sköljmedel. Toalett, dusch och handfat är skurade med klorin och det luktar badhus i badrummet. Kan nog säga att det glänser och är så fint, så fint.

Men vad kommer sig detta av då? Jag borde gå och sova eftersom jag har seminarium imorgon. Men den felande länken är denne:Hon har spytt ner det mesta i sin omgivning.

Men just nu försöker jag bara att andas så lite som möjligt så att jag inte får i mig några bakterier via luften. Händerna är desinficerade i omgångar. Både mina och Filippas. Till och med tangentbordet har fått sig en omgång med sprit. Kanske ska ta mig en sväng om i Henriks dyra whiskey i tron på att jag dränker de få bakterier som kan ha passerat svalget.

Seminariet imorgon missar jag. Men på fredag ska mitt arbete upp för presentation. Har ringt hem Henrik som kommer hem imorgon kväll.

Visst är det helt otroligt. Jag har inte varit på universitetet på tio veckor och Henrik har varit hemma hela januari. Nu åkte han imorse och jag har obligatorisk närvaro. Hon kan allt vår sessa. Pricka in en av de få dagar på året som inte är acceptabelt.

Mina två vapendragare, mina bästa vänner.
Dessa förlitar jag mig helt och hållet på nu. Jag måste hålla mig frisk så att jag kan ta mig till universitetet på fredag.

Nä, nu hänga tvätt och sätta på en ny!

TJING!
Och så är det onsdag idag. Och som utlovat så var det ett nytt ord på malungsmål i dag. Det nya ordet är måne. På Malungsmål heter det tunglä och då uttalas det med ett grovt L så som dalfolk gör.

Tillbringar hela dagarna på Karlstads universitet. Blir tyvärr inte mycket uppdateriungar här. Igår skrev jag ut högvis med papper. De sista studiebreven någonsin i denna utbildning. Hur underbart känns inte det. Nu känner man verkligen att nedräkningen har börjat.

Sista dagen på skolan är den 10 juni 2011. Vi börjar sista dagen med ett seminarium och avslutar med kaffe och tårta. PÅ kvällen planeras det för fest. Får se vart det bär av.

Datumet för den kliniska slutexaminationen är satt till den 2 maj för min del. Mer än en månad innan vi är klara. Den examinationen kommer inte att vara rolig. Vi skall ha en riktig patien från början till slut och i rummet kommer det sitta en examinator och granska oss hela tiden. Gissa om man kommer att vara nervös.

Nu är det dags för en ny dag med föreläsning på förmiddagen och seminarium på eftermiddagen.

Dagen började med dans för Filippas del och spinning för min del. ra start att komma igång så där en söndag. Vet inte riktigt vad det var idag, om spinningpasset var extra jobbigt, om jag tog ut mig eller om jag har en förkylning på gång. Men jag kämpade så jag trodde jag skulle spy på kuppen.


Filippa med armarna rakt upp i vädret!

Direkt efter detta åkte vi hem och packade ner korv och bröd för att ta oss upp till SISU på korvgrillning i det härliga vädret. Där blev vi kvar i flera timmar och bara njöt av att vara ute och mysa.


Snökanonerna har fixat en fin snöhög att leka i.


Filippa, Olle, Bea och Adam.


Olle och Adam stortrivs i snön.


Henrik och Adam grillar korv. Man blir hungrig av att vara ute och leka.

Nu är väskorna packade inför morgondagen. Adam har utedag i pulkabacken och jag drar till universitetet för ännu en vecka fylld av föreläsningar.

NATTI, NATTI!

Nu har jag den äntligen i min hand.....BILJETTEN!........till Afrika. Tänk att det börjar närma sig. Endast 46 dagar kvar. Känns som om jag inte kommer att hinna med allt som skall göras innan. Har några teman som jag gärna vill ha inlämnade och färdiga innan jag drar iväg. Det skall packas, både privata saker och allt sponsringsmaterial. Blodprover skall lämnas och naturligtvis har jag även tagit på mig lite jobb på vårdcentralerna i Deje och Forshaga. Som om man inte hade tillräckligt att tänka på.

Men att få gå iväg och jobba är som medicin för mig. Släppa skolan för några timmar. Längtar så otroligt mycket tills man får ett vanligt fast jobb med lediga helger och kvällar.

Nu tror jag alla handlingar är klara för avresa. Pass, gula kortet och biljetterna. Skall bara växla lite pengar på Forex så jag kan betala mitt visum när jag kommer in i Afrika.


Idag har varit en total slappardag. Drog iväg med Filippa och sprang några varv i ridhuset på Bergsgården. Sen hem och duscha för att göra = absolut ingenting. Befinner mig mitt emellan två kurser vilket resulterar i att man inte har speciellt mycket att ta sig an. Och den kommande terminen tror jag inte är någon dans på rosor.

Så idag var nog den sista vilodagen den här terminen. Nästa kursbyte befinner jag mig i Afrika och sen är det full fart fram till sommaren. För att vara färdig "Hygga" den 10 juni.

Imorgon blir det dans för Filippa och spinning för mig på förmiddagen. Eftermiddagen kommer jag att tillbringa tittandes på Adams innebandy.

Nu blir det mys med familjen och snart ska det smaskas på fryst crème fraiche tårta. Receptet påminner om glassostkaka. Men denna är lättare och fräschare i smaken.

Här får ni receptet om ni vill prova.

FRYST CRÈME FRAICHE-TÅRTA

 8 bitar
 2 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
1 liten citron
2 dl Crème Fraiche

Till formen:
4 digestivekex (smulade) 


Skilj äggvitorna från äggulorna. Lägg äggulorna i en stor skål. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa därefter grädden. Blanda äggulorna med socker, vanillinsocker, det rivna skalet och saften av citronen med Crème Fraiche. Vänd försiktigt ner vispgrädde och äggvitor. Blanda väl (försiktigt).


Häll blandningen i en form (1 1/2 l) gärna med löstagbar botten. Botten ska vara täckt med hälften av de smulade kexen. Resten strös över smeten. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen. Efter fyra timmar är tårtan genomfrusen och klar att servera. Låt den gärna tina en halvtimme innan.

OBS! Oblandad Crème Fraiche går ej att frysa. Blandad i denna tårta går det däremot alldeles utmärkt.

Varit vaken i omgångar inatt. Filippa har haft en enorm växtvärk. Vid tre gav vi upp och gav Alvedon. Adam kom och hämtade mig och kunde inte sova. Klockan 5.20 ringde Henriks klocka, men han var helt slut och valde att ta ut komp. Efter det kunde jag inte somna om. Så nu när klockan var sex så var jag helt klar för skolan, väskan packad, frukost och kaffe är intaget. Sitter nu bara och surfar runt för att invänta tiden då jag kan väcka Adam för att köra honom till skolan i samma veva som jag åker till universitetet.

Kommer nog att vara supertrött på eftermiddagen. Vi har seminarium fram till ett. Sen skall jag och en klasskompis ändra lite i vårt arbete då vi fick påbackning. Vi var inte tillräckligt strukturerade. Få se om hjärnan och minnet orkar hänga med.

Igår kväll slog jag på stort och kröp upp i soffan för att titta på CSI Miami. Men jag förstod och kom ihåg ganska snabbt varför jag inte tittar på TV. Fy f-n för reklam. Det är ju avbrott hela tiden. Kunde de inte komma på att alla kan få se tv gratis med reklam. De som vill vara utan reklam får betala. Jag HATAR reklam!

dsc00353 (MMS)

Sol och snö:-) härligt väder!

Onsdag idag. Nytt ord på Malungsmål att lära ut.

Jag hade tänkt mig att lära ut ordet tuggummi. De flesta tuggar tuggummi någongång i sitt liv. Och om man befinner sig i Malung och vill inhandla ett så frågar man efter:

Gock-oa

Lätt va!?!?

Så vill du ha ett i affären säger du: I vill a ä gock-oa! :D


Tuggummi = gock-oa
Nu är jag åter på Värmländsk mark.

Jönköping var riktigt fint men består av hur många kyrkor som helst och ett pappersbruk. Vilken annan stad har ett pappersbruk i centrum!?!?!

Vi fick frågan på vilket hotell vi bodde! Det bredvid kyrkan svarade vi! Hehe, vilken kyrka frågade de andra. Ja jisses. Inte lätt att veta. Den med ett torn och ett kors högst upp. :S

Igår så hade vi möte på skolan i Jönköping i sex timmar.  :tired: Men vad intressant och givande detta var. Det har nog rätat ut alla frågetecken och klarnat upp synen en hel del. Känns ännu mer hanterbart nu. På måndag så skall instruktionsvideon framställas. Då har jag föreläsning mellan 8.30-17.00, direkt efter detta så skall vi möta upp producenten för att sätta igång.

Iiiiiih! Vad spännande.

Igår kväll i Jönköping var vi bjudna på middag alla vi som åker tillsammans till Nkinga. Det känns som om vi är ett superdupertrevligt gäng. Vi hade sååå roligt. Totalt är vi sju stycken som sluter samman på Arlanda. Då har två redan åkt tidigare.

Väskan är nu packad, allt är klart till barnen. Imorgon lämnar jag dom på dagis och skola för att bege mig till Karlstad för att kliva på bussen mot Jönköping. Ska tillbringa måndagen tillsammans med profesorer och lärare samt de två elever som reser till Nkinga från högskolan i Jönköping.

Natten kommer att sovas på Victoria Hotell i Jönköping för att på tisdagen ta bussen hem mot Värmland igen. Känns konstigt att lämna barnen och Henrik bara för en natt. Hur kommer det att kännas när jag vet att jag drar till Afrika för fyra veckor utan mina älskade!?!?!

Nu skall jag krypa ner för att få mig några timmars sömn innan avfärd.

NATTI!
Idag den 16 januari så fyller min älskade make år. Nu har han kommit halvvägs till 70. :P

Vi firade honom idag med middag, efterrätt och kaffe. Conny och Anita  var också här. Tulpaner och whiskey fick han av dom. Jag och Henrik ger inte varandra presenter då vi fyller år så tätt inpå varandra. Vi har pratat om att istället gå ut på restaurang och mysa och äta gott tillsammans istället.

Vi får se vad det blir!


Min älskling på nattåget mellan Shanghai och Beijing!


Puss min vän!
Hela förmiddagen har jag fixat det sista på skolarbetena och väntar bara på att lärarna skall öppna upp "klassrummet" så att man kan ta del av varandras arbete. Henrik bad mig ringa ett samtal till Dell support, det har jag gjort.

Jag har kollat igenom kalenderna i tron om att jag glömt något. Har kollat igenom datorn, kollat mailen men ändå har jag haft den där krypande känslan i kroppen att det är något fel, något jag missat. Den känslan är lite småjobbig att gå och dra på. Har känt den sedan igår.

Igår var det i tron på att min kära pappa opererade knäet som gjorde att jag kände så, men känslan fortsatte efter att jag pratat med mamma som sa att allt gått bra.

En kram till dig pappa. Hoppas du snart är smärtfri.

Igår kväll kände jag mig allmänt irriterad och när jag lagt mig hade jag gråten i halsen. Jag var inte ledsen men det kändes bara jobbigt.

Känslan är som om man är bakis, ångest, att man har gjort något dumt och inte kan stå för det. Jag har helt enkelt INTE kunnat sätta fingrarna på vad det är som gör att jag har den här känslan, förän nu.

Jag tror att jag har kommit underfund vad det kan vara som gör att jag mår så!

LARIAM

Malariamedicinen!

Det är det enda jag kan komma på. Det var ju några av biverkningarna som var oförklarlig oro, depression. Det har gått två dygn sedan jag tog medicinen så det är väl bara att vänta och se om det blir värre. Men den här känslan går att leva med om man vet att det beror på medicinen. Men skulle det bli att den blir värre då är det nog inte så smart att fortsätta.

Nu kan det ju vara att man bara mår så ibland, det händer i alla fall för mig. Men då brukar jag ändå kunna sätta fingret på vad det är som "stör" mig. Men nu finns inget!

Avvakta!

Utvärdera!

Vänta!


BAH! Likgiltig!
Alla som känner mig, vet att jag INTE har gröna fingrar.  Vill ni att jag tar död på blomman åt er, lämna hit den. Mitt hem är slutstationen för allt levande grönt. Inte himlen, inte pärleporten, inte blomhimlen eller vad det nu kan tänkas heta. Slutet är på 22:an!

Resultatet av mina så ogröna fingrar är fönster utan blommor. Eller plastblommor (gröna bollar). Då och då inhandlar jag en blomma bara för att ett tag senare döda den. Antingen genom att dränka den eller att torka ut den. Lika lätt båda delarna.

I somras hade jag två orkidéer, de överlevde, de blommade ut och jag tänkte att jag ska minsann försöka att få dessa att blomma om. Vill man så kan man, tänkte jag.

Sagt och gjort. De har klarat hela hösten, halva vintern ovh vet ni vad!

Jag håller på att få en ny stängel på den ena. Helt otroligt. Jag har "nästan" lyckats. Ska inte ropa HEJ än. Än är det långt kvar.


Den långa stängeln är den gamla som aldrig vissnat ner. Så den får jag inte ta åt mig äran för. Det är den lilla till höger som jag är "mamma" åt.


Hoppas att jag inte klarar av att döda denna! :)

Imorse susade jag iväg till Vaccinationscentrum, tänkte att detta går väl fort.

In. Hacka spruta. Ut!

Men inte då! Det skulla pratas och skrivas papper, informeras och vaccinet skulle blandas och allt skulle föras in i datan.

När jag kom in i rummet var där tre män. En ordinarie läkare, en läkare som skulle lära sig verksamheten och en manlig sjuksköterska. Alla var dom där enbart för mig. :love:

Totalt fick jag fyra sprutor, två i varje arm. Blev vaccinerad mot Gula febern, Hepatit B, Kikhosta, Stelkramp, Difteri, Polio och Tyfoid.

Det skulle egentligen varit den tredje och sista sprutan för hepatit B men eftersom jag inte följt programmet rätt så måste jag lämna ett blodprov om en månad för att se om jag har tillräckligt med antikroppar. Annars blir det en spruta till. Då när jag lämnar blodprovet så skall de även köra ett test mot HIV för att klargöra att jag är frisk innan jag åker. Sen när jag kommit hem skall jag vänta tre månader och sedan ta ett nytt HIV-test.

När vaccinerna var färdiga så skulle det "gula kortet" fyllas i. Utan det kortet kommer jag inte in i Afrika. Det är beviset för att jag är vaccinerad mot gula febern. Därefter fick jag Dukoral med mig, magmedicin som skall tas ca 2 veckor innan jag åker.

Sen kom vi till malariamedicinen. Det finns två olika. Malarone som man tar en om dagen och kostar ungefär 1500 kronor. Den andra heter Lariam och kostar 500 för hela vistelsen. De rekomenderade Lariam då man endast tar en tablett i veckan. Nackdelen kan vara biverkningarna på denna som är huvudvärk, yrsel, illamående, depression, oro, rastlöshet, sömnrubbningar och förvirring (precis som jag har det nu då) :D

Så för att se om jag tål denna medicin så har jag redan nu startat medicineringen och skall göra det i tre veckor framöver. Klarar jag inte av Lariam får jag byta till den dyra! :(


Bevis, certifikat, lab-papper och medicin.


Fyra sprutor ;(


De två viktigaste dokumenten för att ta sig in i Afrika.
Man ser verkligen ut som en förrymd fånge på kortet.

Någon (pappa;)) sa åt mig när jag skulle ta kort till körkortet: -Se ut som du gör när de tar fast dig!

Alltså inte sprudlande glad.

Jag tog honom på orden! Likaså i passet. Ser skräckslagen ut. Ungefär som när man åker fast i tullen ;)

Nu börjar det smärta i ena armen så det även är svårt/jobbigt att skriva på datorn. Så jag tror att jag ger upp.

TJINGELING! :cool:

Här kommer det första inlägget för att lära sig Malungsmål.

På söndag börjar Filippa på dans. Det här ser hon verkligen fram emot. Hon har tjatat i över en vecka om inte hon ska få dansa snart. Det är ett ställe här i Forshaga som heter Hälsohuset som har startat upp detta och samtidigt är det spinning för föräldrarna. Toppenidé!

Frågade även om Adam ville gå på dans. Men han sa surt Näähähäj!

OK, han behöver väl inte då.

Men igår när vi kom hem från skolan så sa han. -Att dansa är jättehemskt och att sjunga när någon ser på är ännu hemskare!

Lillgrabben var inte sur, han är helt enkel rädd att släppa loss. Lite som sin far!

Han får nog följa med på söndag och kolla en gång i fall han ångrar sig.Nu ska det packas för badhuset med familjen.
Vilken natt!

Jag är supertrött idag. Klockan ett inatt kom Adam och hämtade mig. Han hade växtvärk ibenet. Det var bara att ge honom alvedon och massera benen tills det värsta lade sig. Det är otroligt svårt att hålla sig vaken när man sitter där. Det är för mig obegripligt hur man klarade av bäbistiden med mycket nattvak. När Adam började slappna av kröp jag ner under hans täcke och höll precis på att somna.

Då vaknade Filippa och skrek. Då hade även hon växtvärk. Nu blev det samma procedur igen. Fast nu var jag inte lika trött längre. När hon lugnade sig hamnade jag vid datorn i tio minuter ungefär. Den här gången kröp jag ner i Filippas säng. Och tur var väl det. För jisses vad hon har drömt mardrömmar inatt. Hon har nog vaknat fyra gånger och gråtit och skrikit mellan två och sex.

Så nu sitter jag här, har tankat kroppen med kaffe, ändå står ögonen i kors. Hjärnan känns helt tom och jag har en reflektion att skriva som skall vara inne imorgon.


Hur hinna?

Hur orka?
Här under fliken malungsmål kommer jag att varje onsdag lära ut ett ord eller en mening på Malungsmål. De flesta hittills som läser min blogg är nog från Malung. Men det gäller att föra målet vidare!

En fras har jag redan lärt ut: Mitt i vicko = mitt i veckan. Så då passar väl varje onsdag till detta tema!
Idag har vi bokat tågbiljetter till Arlanda med X2000. Har även suttit i telefonen med resebyrån där det framkom att vi behöver övernatta i Dar es Salaam på vägen till Nkinga. På vägen hem behöver vi ha en hotellnatt i närheten av Kilimanjaros flygplats, typ i staden Arusha. Detta får man boka själv. Men det skall väl gå att ordna.....

Sen är det lite kruxigt med packningen. För ifrån Stockholm till Dar es Salaam via Addis Ababa får vi ha med oss två resväskor á 23 kg och ett handbagage på 7 kg. Alltså totalt 53 kg. Men när du kommer till inrikesflyget och ett annat flygbolag så har de inga skrivna regler för bagage. I mån av plats och antal passagerare så försöker de tillgodose andra flygbolags bagageregler.

MEN HALLÅ!

Om det är fullt på planet!!!!!

Ska vi då lämna hälften av bagaget i Dar es Salaam?

Jag betalar inte för övervikt!

Svaret från resebyrån: Ja det här är Afrika!Trygga lilla Sverige där allt skall vara skrivet och på papper med lagar och regler. Det lämnar man för friheten och ovissheten och spänningen att aldrig så noga veta vad som kommer att hända och hur det skall gå.

Detta blir spännande.

Imorgon blir det till att börja leta lediga hotell. Det vill man ha klart innan man åker. Känner inte för att leta när man väl landat. Vore skönt att bara veta i ovisshetens land.
Har varit ute på en långpromenad på morgonen runt Forshaga. En sak är säker, Forshaga kommun kan inte röja snö, eller så är de så snåla. Trottoarer är inte ens skottade. Så där tvingas man gå på vägen som knappt är bred att rymma två bilar efter som de bara skrapar snön åt sidan istället för att trycka iväg den från körbanan.

Nere i centrum var alla trottoarer skottade och sandade igår så det som såg ut att vara sand låg fruset under isen. Riktigt halt. Det fanns en del stora gator som var sandade och en trottoar, den utanför kommunhuset!?!?! Vilken prioritering.


Trottoaren är väl(över)skottad. Och körbanan blixthal.


Inte tillstymmelse till sand så långt ögat kan nå!

Men nu är jag hemkommen, ont i ljumskar och rumpan för att man spänt sig så. Jag är i alla fall fullt frisk och kan ta mig fram över snö och is. Men de gamla och sjuka lär ju inte våga/komma ut.

FY FORSHAGA!
Igår anlände äntligen svärisarna till Sverige efter en härlig semester i Thailand. Bruna, fräscha och efterlängtade. Dom hade längtat efter pizza så vi hade ett litet pizzaparty och umgicks hela dagen. På slutet var de riktigt trötta. Klockan för dom var mitt i natten. Så de ramlade nog i säng så fort vi stängde dörren.

Bortskämda som vi är så fick vi lite presenter. Adam fick ett halsband med en tigertand på, Filippa ett halsband som föreställde en elefant gjort i fisben, Henrik fick det underbara rakvattnet Jean Paul Gaultier. Nu luktar han så gott, så gott.Själv fick jag ett underbart fint armband. Precis i min smak då jag inte är så förtjust i guld.
Detta tackar och bockar vi för. Bara fina presenter!

Nu skall kvällen ägnas åt att skriva nya scheman som skall lämnas till skola och dagis. Deras väskor är redan packade och barnen är nyduschade. När de sover blir det en film. Imorgon börjar allvaret. Det var kärringruset som skulle köras imorgon.
Då börjar det närma sig ännu mer. Igår fick jag mail från resebyrån. Vi har fått lägga om rutten lite. Vi hinner inte ta någon avstickare i slutet. Vi har insett att vi har alltför mycket att göra där nere. Även om vi skyndar oss så kan vi tidigast komma hem på söndag 3 april. Måndag den 4 april börjar praktiken. Så det känns lite trist att inte hinna med något annat.

Men vi kommer att göra utflykter utifrån där vi bor så helt utan upplevelser blir vi inte. Samt att hela resan är en enda stor upplevelse.

Här är de aktuella tiderna. Resebyrån ville bara veta att det är ok så skriver de ut biljetterna i slutet av nästa vecka och skickar dom.  JIPPI!

Dag

Datum

Från

Till

Avg

Ank

Flight

Status

TOR

04 MAR

STOCKHOLM

ADDIS ABABA

2000

0750+1

ET703

HK2

FRE

05 MAR

ADDIS ABABA

DAR ES SALAAM

1015

1255

ET805

HK2

LÖR

06 MAR

DAR ES SALAAM

SHINYANGA

0630

0830

PW408

HK2

FRE

01 APR

SHINYANGA

KILIMANJARO

0850

1150

PW408

HK2

LÖR

02 APR

KILIMANJARO

ADDIS ABABA

1645

1945

ET804

HK2

SÖN

03 APR

ADDIS ABABA

STOCKHOLM

0040

1000

ET702

HK2


SPÄNNINGEN STIGER INOM MIG!
Satt och slötittade på listor till bloggar på nätet. De flesta är snarlika den jag körde i december månad. Men här hittade jag en lite rolig. Som kan bli precis vad som helst. Jag delar med mig!

Ta fram telefonboken i din mobil. Bläddra fram till det namn som har följande plats...

Har du kysst nummer 7? Nej absolut inte (Filippas ridskolelärare)

Brukar du hänga med nummer 19? Nja inte hänga. Men vi träffas ibland (kusin Emil)

Gillar du nummer 26? Absolut, min farmor.

Är 15 din bästis? Kan man nog säga på sätt och vis, när jag behöver plugga och jobba. (Dagis)

Älskar du nr 10? Ja på vänskaps vis. Vi träffas dock aldeles för sällan. (Catarina i Malung)

Är nr 20 bra? Ja en av de bästa i klassen. Kommer nog definitivt att hålla kontakten efteråt. (Emina)

Har du träffat nr 9 i veckan? Haha! Helt otroligt. Det har jag faktiskt gjort. Det är inte allt för ofta. (Morbror Bobbo)

Har nr 16 gått i samma klass som du? Näpps. Verkligen inte. (Deje vårdcentral).

Vet du om nr 31 har ett förhållande? Ja det kan ni slå er i backen på att han har. Han är upptagen (Henrik)

Här har det vräkt ner snö hela natten. Härligt med riktigt vinter. Klockan elva drog vi på oss kläderna och begav oss ut för att skotta av snön på vår gård. När den var klar så tog vi grannarnas gård, de befinner sig i Sälen, sen de andra grannarnas gård, de befinner sig i Thailand (synd om dom).


Adam tar sig fram i snön.


Filippa försöker åka åklapp i alla små snöhögar.

När vi ändå höll på så insåg vi att garagetaket behöver skottas av. Den arkitekten som kom på platta tak i ett land med mycket snö borde få stryk.

När vi höll på som mest att skotta kom Jerry och flickorna förbi. Det resulterade i hopp från garagetaket ner i den stora snöhögen sen fixade vi till picknick uppe på garagetaket med varm oboy och macka. Det var uppskattat.


Tilda, Filippa och Alva picknickar!


Adam avnjöt sin oboy och smörgås.


Jerry och henrik med sina välförtjänta koppar kaffe!

Nu blir det barnkalas för mig och Adam. Det är inte alla kalas mammorna får vara med på. Blir lite mysigt att sitta och kackla!

TJING!Nu i ungefär ett år till och från får jag en känsla av att ha en klump i halsen. Det känns som om man inte svalt tuggan helt. Eller som när man är riktigt förkyld och, ja nu ska jag vara riktigt äcklig, dragit in massa snor som sätter sig i halsen. Men mer än så blir det inte. Jag sväljer och sväljer utan resultat. Jag sväljer så ofta i bland att det låser sig helt. Kan inte ens svälja till slut.

Rätt som det är känns inte klumpen för några dagar, sen kommer den tillbaka. Just idag känns den jättestor.

På kvällarna precis när jag ska somna känns det som om jag håller på att svälja hela tungan och får hostattacker och det kväljer mig verkligen. Har börjat fundera på att ringa till läkaren och prata med honom. Men jag får nog vänta tills efter helgerna.

Googlade lite på det och det finns en hel del som kan förklara klumpen i halsen. Bland annat ångest och oro.


Jag har insett att min senaste kyss var med Henrik (naturligtvis).
Jag pratar för sällan med mina i Dalarna.
Jag tycker om att vara hemma.
Jag avskyr när folk försöker att bara glida med.
Mina närmaste vänner är Elin och Annika.

Min första vän hette Malin.
Kärlek är som störst till mina barn.
När jag duschar blir jag förhoppningsvis ren.
När jag lagar mat har jag skittråkigt.
Jag tänder på fina ögon och händer.
Det sexigaste yrket är uniformsyrken. Polis, brandman, snickare osv.
Det är charmigt när barnen gör sina kärleksförklaringar till mig.
Jag är rädd för mörka vatten.
Den värsta känslan är när jag är rädd för barnens skull.
Den bästa känslan är lycka.
Jag är bäst på att vara mig själv.
Jag är sämst på att stänga köksluckor och ta ut soporna.

Om jag var ett djur skulle jag vara en lejonhanne. Ligga i skuggan och vänta på maten.
Om jag var en insekt skulle jag vara en kackerlacka. Ska jag vara äcklig så ska jag!

Om jag vore ett redskap skulle jag vara en skruvmejsel. Universalverktyg!
Jag kommer alltid att vara vimsig.
Det finaste som finns är mina barn.
I sommar blir jag färdig tandhygienist =)
Sist jag grät var när Henrik raderade allt på hårddisken till datorn.
Jag kan tandstatus väldigt bra.
Jag kan inte reparera saker.

När jag vill tänka så sluter jag mig och stänger allt ute.
När jag bakar så bakar jag bullar (1g/år)
Min mobiltelefon är en sony ericsson
När jag vaknar på morgonen snoozar jag massor av gånger innan jag kliver upp.
Innan jag går och lägger mig borstar jag tänderna.
Just nu tänker jag på hur jag skall hinna med allt!
Bebisar är söta men jag ska inte ha fler.
Idag har jag skrivit ett arbete om bemötande av autistiska människor.
Ikväll ska jag se på film med Henrik, sen sova.
I morgon kommer jag att mysa med familjen då vi är lediga.
Jag vill verkligen att mina studier skall vara klara nu.

Haha! Jag citerar min kusin Jessica. På Malungsmål så betyder det mitt i veckan. Den känns så bra den rubriken. Hälften har gått, hälften är kvar.

Försöker dra igång med pluggningen på allvar och det vill jag lova känns tungt. Har lagt av lite nu under julhelgerna. Men nu försöker jag starta upp hjärn-motorerna igen. Men kallstarter är aldrig nyttigt. Eller miljövänligt. Nu har jag ännu mer att skylla på att inte plugga.

Så jag pluggar en stund, sen kollar jag Facebook, pluggar lite till och bloggar, pluggar igen och dricker lite kaffe. Varmkör hjärnan för att på måndag göra en varmstart med fullt kärringrus framåt.

Nu har vi haft sänggäster hos oss sedan förra året. Hehe. Visst låter det länge! På nyårsnatten sov Olle över hos Adam. Nästa natt ville Bea sova över hos Filippa. (Annars blir det orättvist). Idag kom min morbror och min kusin på besök och tar i besittning två sängar ända tills på tisdag.

Så vår familj på fyra personer har nu "knôtt" in oss i vårt lilla sovrum. Filippa mellan mig och Henrik och Adam i tältsäng i fotändan. Nästan som att tälta. Barnen tycker det är supermysigt. Nu sover barnen och vi skall bänka oss framför TV:n och se filmen Taken.TJING!

Det nya året firades in hemma hos oss tillsammans med Elin, Michael, Olle, Bea och Jerry.

Vi började med välkomstdrink Dom Pérignon. Det första vi gjorde innan vi förstörde smaklökarna med annat. Men jag tror vi alla fem ställde oss frågan.

Var ligger pengarna någonstans?!?!
För inte är det i smaken. Visst mycket bättre än billiga sorter men inte värt alla pengar.
Barnen fick ett eget bord.


Lugnast för oss föräldrar.


Söta som socker.


De vuxna huserade i köket.


Nervöst när kameran kommer fram.


Tjejerna blev superhjältar under kvällen.


Pojkarna slappade i soffan till film.


Mat, mat, mat och åter mat.


Vid tolvslaget gick vi ut för att kolla in fyrverkerierna.


Lyckades fånga några bra bilder.


Vi släppte upp fyra värmeballonger.


Tände lite tomtebloss.


GOD FORTSÄTTNING!